1. Χάρτες   2. Πυξίδες   3. Γαιοκρύπτες   4. Κινητά   5. GPS   6. Συντεταγμένες   7. Θησαυρός   8. Επικοιινωνία... σας λένε κάτι όλα αυτά τα αντικείμενα? Πως μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος όλα αυτά για έναν σκοπό? Μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους?

       Λίγα χρόνια αφού αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα βουνά και την πεζοπορία ακούγαμε αραιά και που και την φράση geocaching. Στα μονοπάτια του Ολύμπου και κυρίως από ξένους τουρίστες ακούγοταν συχνά αλλά έμενε στην ακρή του μυαλού μας σαν κάτι που δεν ήταν σημαντικό και θα μπορούσαμε να το δούμε και κάποιο χρονικό διάστημα αργότερα. Φυσικά οι ρυθμοί της ζωής μας δεν μας επέτρεπαν να το δούμε έγκαιρα και έτσι το αφήναμε για ακόμη πιο αργότερα.

       Ξαφνικά κάποια μέρα στο "Φατσοβιβλίο" έπεσε στην αντίληψή μας μια σελίδα με την ονομασία Geocaching Ρίξαμε μια ματιά και είδαμε ότι θα μπορούσε να έχει σχέση με το βουνό αλλά πάλι το αφήσαμε. Άρχισε όμως η επιθυμία, να γνωρίσουμε τι είναι τελικά αυτό το geocaching, να γίνεται πιο έντονη. Όσο πιο πολύ περπατάμε σε μονοπάτια τόσο πιο πολλά πράγματα θέλουμε να γνωρίζουμε και ακόμη πιο πολλά πράγματα που είναι περίεργα και δίνουν ακόμη ένα κίνητρο να βγούμε στο βουνό.

      Ε λοιπόν στην κυριολεξία μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι όχι μόνο εμάς αλλά ακόμη και τα παιδιά μας, μας ώθησε στο να βγούμε και να βλέπουμε με διαφορετικό μάτι πλέον μια βόλτα μας στα βουνά (Εικόνα 1)...

Εικόνα 1

 

      Τι είναι όμως το Geocaching?

       Για εμάς (τους διαχειριστές της σελίδας) είναι μια περιπέτεια, είναι ένας τρόπος να εξερευνήσεις τον κόσμο, μόνος ή με την οικογένειά σου ή και με τους φίλους σου. Βλέπεις τον κόσμο ή την περιοχή σου με άλλο μάτι, μπορείς να γνωρίσεις νέα μέρη ή να αξιοποιήσεις τις διακοπές σου με τρόπο διαφορετικό από ότι έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα. Είναι και ένα είδος επικοινωνίας με geocachers από όλον τον πλανήτη (Εικόνα 2)...

Εικόνα 2

 

       Ποια είναι η ιδέα?

       Να δημιουργήσουμε κρύπτες αν πρόκειται για κατοικημένες περιοχές ή γαιοκρύπτες αν πρόκειται για την Φύση σε διάφορα μέρη όχι μόνο της χώρας μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέσα στις κρύπτες ή γαιοκρύπτες που μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα τοποθετούμε πλαστικές ή αλουμινένιες θήκες οι οποίες μέσα περιέχουν ένα υποτυπώδες ημερολόγιο (ανάλογα με το μέγεθος της κρύπτης) ένα στυλό ή μολύβι και αν το επιτρέπει η θήκη και ένα μικρό παιχνίδι ή αντικείμενο που θα παίξει το ρόλο του θησαυρού το οποίο θα κρατήσει ο νέος επισκέπτης της κρύπτης και θα το αντικαταστήσει με κάτι άλλο, δικό του (Εικόνα 3)...

Εικόνα 3

 

       Πως παίζεται?

Βήμα 1: Μπαίνετε στην επίσημη ιστοσελίδα Geocaching και δημιουργείτε ένα προφίλ.

Βήμα 2: Κάνετε έλεγχο για το ποιές είναι οι πιο κοντινές κρύπτες στην περιοχή σας.

Βήμα 3: Σημειώνεται τις συντεταγμένες και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο υπάρχει που να περιγράφει την κρύπτη, σε ένα χαρτάκι.

Βήμα 4: Ενεργοποιείται το gps του κινητού σας ή κατεβάζετε την εφαρμογή ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια απλή συσκευή gps χειρός.

Βήμα 5: Με την βοήθεια των στοιχείων που έχετε από το σπίτι αλλά και των συντεταγμένων βρίσκεται την κρύπτη και γράφετε τα στοιχεία σας στο ημερολόγιο που υπάρχει.

Προσοχή όταν θα βρείτε την κρύπτη και μέχρι να γράψετε τα στοιχεία σας, να προσέχετε από περίεργους που θα μπορούσαν να την βρουν και να την χαλάσουν.

Βήμα 6: Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν ξαναμπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα και δηλώσετε στο προφίλ της κρύπτης ότι την βρήκατε. Αν θέλετε μπορείτε να γράψετε και σχόλιο που φαίνεται ως ημερολόγιο στο ιστορικό της Κρύπτης (Εικόνα 4)...

Εικόνα 4

 

       Πως δημιουργώ Γαιοκρύπτη?

Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθείτε την εξής διαδικασία.

- Βρίσκεται τον χώρο που θέλετε να κρύψετε τον θησαυρό σας.

- Ετοιμάζετε την θήκη και το περιεχόμενό της.

- Κρατάτε συντεταγμένες και φωτογραφίες για να περιγράψετε την κρύπτη σας.

- Προχωράτε στην δημιουργία κρύπτης μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα. Το σύστημα κατευθείαν θα σας δώσει κωδικό που θα λειτουργεί ώς όνομα της κρύπτης. Παράλληλα περνάτε και ότι άλλα στοιχεία, συντεταγμένες και φωτογραφίες έχετε για να περιγράψετε με λεπτομερή στοιχεία την θέση της κρύπτης (Εικόνα 5)...

Εικόνα 5

 

       Λίγα λόγια για το κλείσιμο...

       Μην νομίζετε ότι έχουμε μεγάλη πείρα σε αυτό το χόμπυ. Μόλις 5 ημερών είναι η εμπειρία που έχουμε και μόλις δύο κρύπτες από τις 8 της Ξάνθης έχουμε βρει μέχρι τώρα. Πάντως την ώρα που το βρίσκετε το "πακετάκι" θα κάνετε σαν παιδιά. Ίσως είναι η αρχή, ίσως είναι το συναίσθημα ότι κάνετε κάτι διαφορετικό και προσεγγίζετε με διαφορετική άποψη βουνά, μονοπάτια, Φύση. Όπως και να έχει είναι κάτι καινούριο και κάτι με το οποίο εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ασχοληθεί πολύ. Μόλις 1.200 συμπατριώτες μας ασχολούνται και 3.900 κρύπτες υπάρχουν σε διάφορα σημεία της χώρας μας ενώ στο εξωτερικό ενεργοί χρήστες και κρύπτες φτάνουν στα 3.000.000 η κάθε κατηγορία. Πάντως από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, σας βεβαιώνουμε ότι αξίζει να ασχοληθείτε , θα τα δείτε όλα διαφορετικά να είστε σίγουροι!!!

Καλώς ήρθατε Geocachers!!!