Μήκος διαδρομής: 3 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά.

Ανάβαση: 480 μέτρα. Κατάβαση: 1 μέτρο.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Εύκολη

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, σε οικογένειες και σε παιδιά άνω των 15.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.   

        Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο όμορφες και σίγουρα η πιο περπατημένη διαδρομή του νομού μας από ντόπιους αθλητές - φυσιολάτρες αλλά και από εκτός Ξάνθης αθλητές και οδοιπόρους.

       Το μονοπάτι μέχρι την κορυφή «Στ. Τσακίρης» ή πιο γνωστή ως «Αβγό» αποτελεί πεδίο προπονήσεων και εκτόνωσης ονείρων για αρκετές δεκάδες Ξανθιωτών που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και που μέσα από αυτήν την διαδικασία πλησιάζουν στο να πραγματοποιήσουν ένα από τα όνειρά τους είτε είναι η κατάκτηση μιας κορυφής, είτε η συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο ορεινού τρεξίματος. 

       Από τουριστικής απόψεως αποτελεί μια κορυφή που μετά από μια ώρα πορείας πάνω στο κλασικό μονοπάτι ή εναλλακτικά ξεκινώντας από την πλατεία της πόλης (σε αυτήν την περίπτωση ας υπολογίσει 1,5 ώρα περπατήματος) μπορεί να αγναντέψει την Ξάνθη από το υψόμετρο των 665 μέτρων και να διαπιστώσει πόσο πολύ ομορφαίνουν όλα στα μάτια του και στην ζωή του, όταν βλέπει τα πράγματα μέσα από τη φύση ή καλύτερα όταν είναι μέρος της φύσης.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων και πιο συγκεκριμένα 2 χιλιομέτρων και 650 μέτρων μονοπατιού και 350 μέτρων αγροτικού δρόμου με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 480 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 5 λεπτά πάνω στον αγροτικό δρόμο και 1 ώρα και 5 λεπτά πάνω στο μονοπάτι. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχει σήμανση (από περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων της πόλης μας) όπως είσης και σήμα από όλες τς τηλεφωνικές εταιρίες. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

       Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

    Ειδικότερα:

      Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης. Ακριβώς στην ταμπέλα που σας ενημερώνει ότι έχετε βγει από την πόλη, θα συναντήστε διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι, η οποία οδηγεί στην Εκκλησιαστική σχολή της πόλης. Εκεί αφήνετε και το αυτοκίνητό σας (υψόμετρο 235 μέτρα) για να ξεκινήσετε με τα πόδια από κει και πέρα μέχρι την κορυφή.

 

      Ακολουθείτε τον τσιμεντένιο δρόμο που ανηφορίζει και πάει πάνω από την Εκκλησιαστική σχολή... και ο οποίος μετατρέπεται σε χωματόδρομο.Μετά από 350 μέτρα (δηλαδή στο τέλος του χωματόδρομου) ή 7 λεπτά περπατήματος (270 μέτρα υψόμετρο) σας οδηγεί σε μιά αλάνα (γήπεδο) από την οποία ξεκινάει το μονοπάτι.

 

      Το μονοπάτι για τα πρώτα 510 μέτρα είναι μέσα σε πεύκα και στο τελείωμα του υπάρχει ξέφωτο ή καλύτερα μια μικρή αλάνα, από την οποία αρχίζετε και ρίχνετε μια πρώτη ματιά στην πόλη. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 345 μέτρων και έχετε περπατήσει 19 λεπτά. Με το που τελειώνει το ξέφωτο, το μονοπάτι συνεχίζει αριστερά και ανηφορικά.

 

 

      Αφού περπατήσετε άλλα 440 μέτρα πάνω στο μονοπάτι, φτάνετε σε δεύτερο ξέφωτο από το οποίο φαίνεται καλύτερα η κορυφή. Η εικόνα του βουνού είναι από δω τελείως διαφορετική. Από την πόλη φαίνεται πιο γεμάτο και επιβλητικό ενώ από το δεύτερο ξέφωτο έχετε την εντύπωση ότι είναι πιο αδύναμο και ψιλόλιγνο. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 435 μέτρα και έχετε ήδη περπατήσει 30 λεπτά.

 

      Μετά από 330 μέτρα (περίπου 7 λεπτά) και σε υψόμετρο 480 μέτρων θα συναντήσετε διασταύρωση μονοπατιών, τα οποία με ταμπέλα σας ενημερώνουν ότι το δεξιό μονοπάτι οδηγεί στον οικισμό του Μακάριου και από κει στην κορυφή του Τσαλ, ενώ αριστερά (ευθεία) συνεχίζετε, για να φτάσετε στην κορυφή Στ. Τσακίρης. Είστε περίπου στη μέση της διαδρομής σε υψόμετρο 480 μέτρων και έχετε περπατήσει 1 χιλιόμετρο και 630 μέτρα από την εκκλησιαστική σε 37 λεπτά.

 

      Μετά την διασταύρωση ακολουθείτε το μονοπάτι για άλλο 1 χιλιόμετρο και θα σας βγάλει στον επονομαζόμενο "λαιμό", την τελευταία δασωμένη ανηφόρα πριν την κορυφή. Είστε σε υψόμετρο 595 μέτρων και έχετε περπατήσει άλλα 18 λεπτά από την διασταύρωση.

 

      Μένει η τελευταία δύσκολη ανηφόρα που καταλήγει στην κορυφή. Αυτήν θα την κατακτήσετε μετά από 370 μέτρα περπατήματος σε περίπου 15 λεπτά. Σε υψόμετρο 664 μέτρων φτάνετε στο πιο παλιό - ανενεργό ηφαίστειο της πόλης μας (υπάρχει ακόμη και ο κρατήρας).

 

      Χρειαστήκατε λοιπόν 1 ώρα και 10 λεπτά με πολύ χαλαρό περπάτημα, για να απολαύσετε την πόλη της Ξάνθης από μεγάλο υψόμετρο. Να έχετε οπωσδήποτε τα υλικά σας για καφέ, γιατί ό,τι και να κάνετε από κει πάνω είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΡΑΙΟ. 

Ιστορία: Για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε για ποιον λόγο η κορυφή πήρε το όνομα Στ. Τσακίρης, να σας ενημερώσουμε ότι ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας ήταν ο καλύτερος ορειβάτης στην δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 90, κατακτώντας πολλές κορυφές στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως σε μια αποστολή στις Άνδεις δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στο camp "Berlin" σε υψόμετρο 5.900 μέτρα. 

 

Η Ώρα της επιστροφής:

Διαδρομή Πρώτη: Στην περίπτωση που έχετε κουραστεί ή για κάποιο λόγο βιάζεστε ή ίσως έχετε φοβηθεί, προτείνουμε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή, από την οποία έχετε ανέβει. Το μονοπάτι από το οποίο ανεβήκατε είναι η κλασική διαδρομή και σίγουρα στην επιστροφή θα συναντήσετε κόσμο και δεν αποκλείεται να κατέβετε και με παρέα μέχρι το αυτοκίνητό σας. Υπολογίστε επομένως άλλα 3 χιλιόμετρα κατηφορικά σε περίπου 50 λεπτά.   

Διαδρομή Δεύτερη: Στην περίπτωση που σας άρεσε η διαδρομή που έχετε κάνει μέχρι τώρα και δεν έχετε πρόβλημα χρόνου και θέλετε να δείτε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, προτείνουμε τη διαδρομή που χάραξε ο κύριος Νίκος Σουμάδης και ξεκινάει από την πίσω μεριά της κορυφής και σας οδηγεί στον εγκατελειμένο οικισμό του Μακάριου.

Ιστορία: Για όλους εσάς που σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιος είναι ο κύριος Σουμάδης, να σας ενημερώσουμε ότι είναι ο άνθρωπος "μονοπάτι". Περπατάει ακόμη και σήμερα, στα βουνά μας, στα οποία έχοντας πάντα ένα κουβά με κόκκινη μπογιά στο χέρι έχει χαράξει το μεγαλύτερο ποσοστό των μονοπατιών του νομού Ξάνθης αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι γνωστός σε όλους τους ορειβατικούς συλλόγους, σε πολλούς από τους οποίους κάνει τον οδηγό, όταν έρχονται να περπατήσουν και να γνωρίσουν τη φύση που προσφέρει ο νομός μας. Γι αυτό και εμείς πλέον τα σημάδια δεν τα λέμε "σημάδια" αλλά "Σουμάδια". 

Περιγραφή Δεύτερης διαδρομής:

      Ξεκινάτε την επιστροφή σας λοιπόν, από την πίσω μεριά της κορυφής, ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια που θα βρείτε σε πέτρες και κλαδιά. Η διαδρομή πηγαίνει στο ίδιο μοτίβο που συναντήσατε, όταν ανεβαίνατε. Πέτρες και πουρνάρια για τα επόμενα 2 χιλιόμετρα (περίπου 25 λεπτά περπατήματος), τα οποία θα σας οδηγήσουν στον εγκατελειμένο ορεινό οικισμό του "Μακάριου" σε υψόμετρο 640 μέτρα. Η διαδρομή σας βγάζει ακριβώς πάνω στο μονοπάτι που σας οδηγεί στην κορυφή του Αγίου Γεωργίου (Αχλάτ Τσαλ). Όταν θα το συναντήσετε, θα στρίψετε δεξιά και ακολουθώντας το για άλλα 2 χιλιόμετρα (άλλα 25 λεπτά περπατήματος) θα φτάσετε στην πρώτη διασταύρωση που συναντήσατε, όταν ανεβαίνατε για την κορυφή. Από κει και μετά τα υπόλοιπα 1.630 μέτρα (άλλα 20 λεπτά) είναι τα ίδια με αυτά που περπατήσατε, όταν ξεκινήσατε την πορεία σας και θα σας οδηγήσουν στον τερματισμό δηλαδή στο αυτοκίνητό σας.

       Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

      Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δεύτερη διαδρομή σας προσφέρει τα εξής: 

Χιλιομετρική απόσταση: 8 χιλιόμετρα και 630 μέτρα, εκ των οποίων τα 700 σε αγροτικό δρόμο και τα υπόλοιπα 7 χιλιόμετρα και 930 μέτρα σε μονοπάτι. 

Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 20 λεπτά μαζί με τις στάσεις.

Συνολική Υψομετρική διαφορά: 520 μέτρα.

 

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ...ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ!!!