Μήκος διαδρομής: 12 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 6 ώρες.

Ανάβαση: 1.022 μέτρα.  Κατάβαση: 96 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου Βαθμού Δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

       Μια κορυφή που θα λέγαμε ότι είναι απομονωμένη από τον κύριο όγκο των βουνών που υπάρχουν γύρω από την Ξάνθη. Είναι ακριβώς απέναντι από τις κύριες κορυφές, όπως αυτή του Τσαλ ή της Μέλτης και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπετε και την Ξάνθη και τα βουνά που την περιβάλλουν, από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Γενικές πληροφορίες:

       Πρόκειται για μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων, όλα σε μονοπάτι, με αφετηρία τον οικισμό των Κιμμερίων που βρίσκεται σε υψόμετρο 105 μέτρων και τερματισμό την κορυφή του "Καρά Ολάν" που έχει μουσουλμάνικη ονομασία, σημαίνει "Μαύρο Παιδί" και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.072 μέτρα. Εδώ να αναφέρουμε ότι ενδιάμεσα περνάμε από μια άλλη κορυφή με υψόμετρο 554 μέτρα, με την ονομασία "Ζαρκάδια" (την ονομασία την βρήκαμε από την τρίτομη γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Ν. Νέζη) και από έναν οικισμό με την ονομασία "Πόρτες" σε υψόμετρο 700 μέτρων. Η διαδρομή από τα Κιμμέρια μέχρι τις Πόρτες, είναι μήκους 5 χιλιομέτρων και γίνεται από παλιό μονοπάτι. Κάνει όμως πολλά ζικ ζακ και εμείς στην προσπάθειά μας να φτάσουμε γρήγορα στις Πόρτες σε πολλές περιπτώσεις δεν το ακολουθούσαμε και ανεβήκαμε "καρφί" τις πλαγιές που είχαμε μπροστά μας. Επίσης να αναφέρουμε ότι τα υψομετρικά (ανηφόρα) είναι 1.022 μέτρα και αυτά τα 12 χιλιόμετρα γίνονται σε περίπου 6 ώρες μαζί με τις στάσεις. Σήμανση υπάρχει από τις Πόρτες και μετά μέχρι την κορυφή. Εδώ να σας πληροφορήσουμε ότι, αν έχετε αυτοκίνητο 4χ4, μπορείτε να ακολουθήσετε τον αγροτικό δρόμο που ξεκινάει αμέσως μετά τα Κιμμέρια (στρίβετε αριστερά αμέσως μετά τη γέφυρα που υπάρχει πάνω στον κεντρικό, μέσα στο χωριό), ο οποίος μετά από 8,5 χιλιόμετρα θα σας οδηγήσει στον οικισμό "Πόρτες" και θα περπατήσετε έτσι μόνο το μονοπάτι, μήκους 7 χιλιομέτρων, γλυτώνοντας πολύτιμες ώρες και κούραση. Γενικά το μονοπάτι (Πόρτες - Καρά Ολάν) μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε εύκολο, ενώ όλη την διαδρομή που θα σας περιγράψουμε εδώ μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε μέτριας δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων (24 με επιστροφή) αλλά και των υψομετρικών που χρειάζονται να τα ανέβετε (1.022μ.), προκειμένου να φτάσετε στην κορυφή.

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

       Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

      Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

       Την περιγραφή της διαδρομής την ξεκινάμε από το παλιό γήπεδο του Α.Ο.Ξ. μέσα στην πόλη, λίγο μετά τη γέφυρα του Σαμακώβ, εκεί όπου σήμερα έχουν τα γραφεία τους οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας.

 

       200 μέτρα από το γήπεδο, στο πρώτο φανάρι στρίβετε αριστερά και στα επόμενα 200 μέτρα στρίβετε δεξιά ακολουθώντας το δρόμο για τον οικισμό των "Κιμμερίων", στον οποίο θα φτάσετε 3 χιλιόμετρα μετά. Αφού περάσετε το φανάρι και τη γέφυρα που υπάρχουν στο χωριό, βγαίνετε και ακολουθείτε τον δρόμο για άλλα 500 μέτρα μέχρι να συναντήσετε διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι, ακριβώς πριν το γήπεδο του χωριού. Στη διασταύρωση, στρίβετε αριστερά.

 

       Αφού στρίψετε, ακολουθείτε τον δρόμο για άλλα 500 μέτρα και θα συναντήσετε παιδική χαρά στο δεξί σας χέρι, που είναι το σημείο όπου θα αφήσετε και το αυτοκίνητό σας. Από την πόρτα της παιδικής χαράς (δεξιά) υπάρχει γεφυράκι, το οποίο πρέπει να περάσετε για να αρχίσετε να ανηφορίζετε και να βγείτε από τα τελευταία σπίτια του χωριού και να ξεκινήσει έτσι η περιπέτειά σας, προς την κορυφή.

 

       Αμέσως μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού, στα οποία πρέπει να προσέξετε από τα σκυλιά που μπορεί να σας γαβγίσουν, βρίσκετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον οικισμό "Πόρτες". Είναι ένα παλιό, ανηφορικό μονοπάτι, στο οποίο παίρνετε αμέσως ύψος και αρχίζετε να βλέπετε μια θέα διαφορετική. Την Ξάνθη και τα βουνά που την περιβάλλουν, πολύ διαφορετικά.

 

       Στο χιλιόμετρο περπατήματος και ενώ έχουν περάσει 25 λεπτά, σε υψόμετρο 235 μέτρων, θα συναντήσετε βρύση με τρεχούμενο πόσιμο νερό. Όσοι δεν είστε καλά εφοδιασμένοι, τώρα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε και να πιείτε ή να δροσιστείτε (ανάλογα με την εποχή που περπατάτε). Να σημειώσουμε ότι το βουνό έχει νερά τρεχούμενα και βρύσες αρκετές αλλά δεν τρέχουν όλες.

 

       Αφού δροσιστείτε λοιπόν, συνεχίζετε το περπάτημά σας αριστερά από τη βρύση. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα βλέπετε στο βάθος πολλά εγκατελειμμένα χωριά όπως το "Ανθηρό", το "Λιβάδι", την "Πλαγιά". Ανηφορίζετε σιγά σιγά και μετά από 2 χιλιόμετρα, τα οποία θα κάνετε σε περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά φτάνετε σε κορυφή ονόματι "Ζαρκάδια" (την ονομασία την βρήκαμε από την τρίτομη γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Ν.Νέζη) σε υψόμετρο 554 μέτρων.

 

       Στη συνέχεια φεύγετε αριστερά από την κορυφή και ακολουθείτε το μονοπάτι για άλλα 2 χιλιόμετρα, τα οποία θα κάνετε σε περίπου 55 λεπτά και θα σας οδηγήσουν στον οικισμό "Πόρτες" σε υψόμετρο 700 μέτρων.

 

       Λίγο πριν φτάσετε, το μονοπάτι σταματάει σε χωματόδρομο, στον οποίο πρέπει να στρίψετε δεξιά, για να σας οδηγήσει μετά από λίγα μέτρα μέσα στο χωριό.

 

       Επομένως σε 2,5 ώρες έχετε περπατήσει 5 χιλιόμετρα, έχετε περάσει ήδη μια κορυφή στα 554 μέτρα και βρίσκεστε στον οικισμό "Πόρτες" σε υψόμετρο 700 μέτρων. Χαρακτηριστική είναι η ταμπέλα στην αρχή του μονοπατιού. Αν την είδατε είσαστε στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα.

 

       Από την ταμπέλα ξεκινάει και η σηματοδότηση του μονοπατιού που έγινε από τον γνωστό μας πλέον, κύριο Σουμάδη Νίκο και που θα σας οδηγήσει ως την κορυφή. Στο τέλος του χωριού και στο πιο ψηλό του σημείο, θα συναντήσετε το τζαμί του χωριού και να σας ενημερώσουμε ότι το χωριό είναι εγκατελειμμένο και μόνο Σαβ/κα υπάρχει περίπτωση να δείτε κόσμο και μάλλον θα είναι κτηνοτρόφοι.

 

       Τη διαδρομή από δω και πέρα να την έχετε υπόψιν σας ως ένα πέταλο. Στην αρχή πηγαίνει ευθεία και στη συνέχεια κάνει μια στροφή δεξιά, η οποία θα σας οδηγήσει και στην τελική ανηφόρα για την κορυφή. Το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται μέσα σε δάσος βελανιδιάς και φουντουκιάς, γι' αυτό η περιοχή αλλιώς ονομάζεται και φουντουκιά και υπάρχει μάλιστα και κορυφή με το ίδιο όνομα. Όταν την περπατάτε κυρίως το καλοκαίρι, αισθάνεστε μεγάλη ανακούφιση που είναι δασωμένη. Αφού αφήσετε λοιπόν τις Πόρτες, ακολουθείτε το μονοπάτι, το οποίο μετά από 4,5 χιλιόμετρα θα σας οδηγήσει σε δεύτερη βρύση με τρεχούμενο νερό σε υψόμετρο 910 μέτρων, μετά από άλλο ένα δίωρο περπατήματος.

 

       Όταν θα έχετε φτάσει στη βρύση, από μόνοι σας θα αντιληφθείτε ότι ήδη το μονοπάτι έχει αρχίσει και σας στρίβει δεξιά και λίγο πιο κάτω θα καταλάβετε και την τελευταία ανηφόρα η οποία θα σας οδηγήσει στην κορυφή. Από τη βρύση και μετά θα περπατήσετε άλλα 2,5 χιλιόμετρα, για τα οποία θα χρειαστείτε άλλη 1,5 ώρα, για να φτάσετε στην κορυφή "Καρά Ολάν" σε υψόμετρο 1.072 μέτρων.

 

       Άλλη μια κορυφή λοιπόν έχει πάρει θέση στο ορειβατικό βιογραφικό σας. Μπορεί να μην έχουμε κορυφές με μεγάλα υψόμετρα αλλά διαδρομές με υψομετρικά χιλιαράκια έχουμε σίγουρα και αυτή που μόλις σας περιγράψαμε ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Διανύσατε 12 χιλιόμετρα σε 6 ώρες με 1.022 υψομετρικά. Καλή Κυριακάτικη προπόνηση θα λέγαμε. Για την επιστροφή σας έχουμε να επισημάνουμε ένα πράγμα μόνο. Όταν ξαναβρεθείτε στη δεύτερη βρύση (πρώτη όπως θα κατεβαίνετε), προσέξτε μην μπερδευτείτε, γιατί 200 μέτρα μετά, θα συναντήσετε και άλλα σημάδια. Θα δείτε ότι υπάρχουν σημάδια που φεύγουν αριστερά (οδηγούν στον οικισμό Πόρτες) και σημάδια που φεύγουν λοξώς ανηφορικά λίγο πιο πάνω (οδηγούν στον οικισμό Ανθηρό). Δίνοντας λίγη προσοχή λοιπόν, μπορείτε να επιστρέψετε άνετα στον προορισμό σας.

 

       Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες συνοδεύουν την περιγραφή του μονοπατιού. Πετύχαμε όμως άσχημες καιρικές συνθήκες. Ομίχλη και βροχή ήταν η παρέα μας από τα 700 μέτρα και μετά, ενώ όσο ανεβαίναμε προς κορυφή το χιόνι έφτανε στα 30-40 εκατοστά. Άρα οι χρόνοι μας ήταν έτσι κι αλλιώς πιο αργοί από αυτούς που θα κάναμε με  κανονικές καρικές συνθήκες και σίγουρα θα δείτε αρκετή διαφορά, αν ανεβείτε καλοκαιρινούς μήνες. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς, που αγαπάτε τη Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από τη σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν υπάρχουν ασάφειες ή λάθη, να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε τη σελίδα μας.