Μήκος διαδρομής: 4 χιλιόμετρα και 200 μέτρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Κατάβαση: 331 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, σε οικογένειες και σε όλες τις ηλικίες.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι.

           Πρόκειται για το δεύτερο πιο περπατημένο μονοπάτι, μετά από κείνο των Στενών του Νέστου, της ορεινής περιοχής του Νομού μας. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη είναι ο πιο μεγάλος των Βαλκανίων σε ό,τι έχει να κάνει με την ορμή και τον όγκο νερού που πέφτει.

Γενικές πληροφορίες:

           Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων και 200 μέτρων και πιο συγκεκριμένα 2 χιλιομέτρων και 200 μέτρων αγροτικού δρόμου και 2 χιλιομέτρων μονοπατιού με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 315 μέτρων. Η διάρκειά της είναι 40 λεπτά πάνω στον αγροτικό δρόμο και 45 λεπτά στο μονοπάτι. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμανση, όπως επίσης και σήμα για κάποια από τις τηλεφωνικές εταιρίες. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών.

 

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                         199

- ΕΚΑΒ:                                                       166 

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:           25423-50000 

 

Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

          Παραθέτουμε το link με το οποίο μπορείτε να κάνετε αποθήξευση της διαδρομής σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης, έχετε την δυνατότητα, αν θέλετε, να εκτυπώσετε τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Κάντε κλικ πάνω στην πράσινη γραμμή, για να συνδεθείτε στο wikiloc και να κάνετε αποθήκευση. Διασταύρωση με άσφαλτο - Κιόσκι - Καταρράκτης Λειβαδίτη.

 

Εδώ μπορείτε να δείτε σε βίντεο μέρος της διαδρομής: Καταρράκτης Λειβαδίτη: Περιγραφή σύντομης διαδρομής

 

Ειδικότερα:

          Ξεκινώντας από την Ξάνθη ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια, αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνας και Άνω Καρυόφυτο, καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στο χωριό Λειβαδίτης σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου, σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα προσέξετε μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στο χωριό του Λειβαδίτη μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να μην την ακολουθείτε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Αντίθετα, την περίοδο του καλοκαιριού αποτελεί μία πολύ ωραία διαδρομή.

 

          Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Νομού Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

 

          Από τη ταβέρνα του "Καππαδόκα" συνεχίζετε με το αυτοκίνητό σας στο δρόμο που οδηγεί στο δασικό χωριό Ερυμάνθου. Στα 4 χιλιόμετρα και 800 μέτρα από το μαγαζί, συναντάτε στο αριστερό σας χέρι, διασταύρωση με δασικό δρόμο και ένα ξύλινο σπιτάκι στην άκρη του (υψόμετρο 1.180 μέτρα).Αν δείτε ότι ο δρόμος είναι καλός (δεν έχει χιόνια και λάσπη δηλαδή), τότε συνεχίζετε με το αυτοκίνητό σας… Σε διαφορετική περίπτωση μπορείτε να το αφήσετε στη διασταύρωση σε σημείο που να μην ενοχλεί τη διέλευση άλλων αυτοκινήτων και να συνεχίσετε με τα πόδια (μόνο στην περίπτωση που έχετε 4Χ4, συνεχίστε άφοβα προς τα μέσα).  

 

          Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλη η παρέα έχει αδιάβροχα, νερό και σοκολάτες, σε περίπτωση υπογλυκαιμίας (αυτά τα πράγματα εξάλλου θα πρέπει να φροντίζετε να υπάρχουν πάντα στα σακίδιά σας, κάθε φορά που πάτε μια εκδρομή, στην οποία μπορεί να συμπεριλάβετε και περπάτημα σε μονοπάτι). Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χωματόδρομος έχει μήκος 2 χιλιόμετρα και 200 μέτρα, μέχρι το σημείο του "πάρκινγκ", από το οποίο ξεκινάει και η κατάβαση στον καταρράκτη μέσω του μονοπατιού που έχει κατασκευάσει το δασαρχείο Ξάνθης (συνολικού μήκους 2 χιλιομέτρων). Αφού λοιπόν περπατήσετε όλο το χωμάτινο δρόμο (σε περίπου 40 λεπτά), φτάνετε στο "πάρκινγκ" (υψόμετρο 1.160 μέτρα) και κάνετε ένα μικρό διάλειμμα, πριν ξεκινήσετε την κάθοδό σας, για να μη σας φανεί ατελείωτη η διαδρομή. Μια ταμπελίτσα βοηθάει στο να βρείτε την αρχή του μονοπατιού. Μέσα σε μια διαδρομή γεμάτη οξιές απολαμβάνετε σε κάθε σας βήμα τα δώρα που χαρίζει η Φύση και κυρίως αισθάνεστε ξανά άνθρωποι. Όσο κατεβαίνετε, συναντάτε ταμπέλες, οι οποίες ενημερώνουν τόσο για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όσο και για την καθαριότητα του μονοπατιού, καθώς και παγκάκια που είναι τοποθετημένα σε θέσεις με ωραία θέα.

 

Δείτε φωτογραφίες της διαδρομής:  [widgetkit id=60]

 

          Περίπου ένα εικοσάλεπτο αφού ξεκινήσατε το μονοπάτι (ήδη έχετε περπατήσει 1 χιλιόμετρο και 30 μέτρα), συναντάτε ένα σπιτάκι σε υψόμετρο 1.010 μέτρα, το οποίο σας υποδεικνύει ότι έχετε περπατήσει το μισό μονοπάτι. Από δω και κάτω μέχρι τον καταρράκτη (δηλαδή άλλο ένα εικοσάλεπτο) περπατάτε τα τελευταία 970 μέτρα του διεθνούς μονοπατιού Ε6, το οποίο ξεκινάει από το χωριό του Λειβαδίτη. Κάτι τέτοιο το επιβεβαιώνει και ταμπελάκι Ε6 καρφωμένο πάνω σε δέντρο. 

 

          Αφού περπατήσετε άλλα 100 μέτρα περίπου (μετά το σπιτάκι), συναντάτε ένα βράχο, δίπλα από τον οποίο ξεκινάει ανηφορικό μονοπατάκι για λίγα μέτρα και σας οδηγεί σε μια ωραία θέση θέας (υψόμετρο 990 μ.).

 

          Από κει μπορείτε να θαυμάσετε έναν μικρότερο καταρράκτη, το νερό του οποίου έρχεται από τα "ρέματα" του Λειβαδίτη και λίγο πιο πέρα από κει που "σκάει" συναντιέται με τα νερά από τα "ρέματα" του "Στραβορέματος", σχηματίζοντας έτσι το εντυπωσιακό θέαμα που δίνει ο μεγάλος καταρράκτης. Επίσης από πίσω σας, φαίνονται κορυφές από βουνά που ανήκουν στο Ν. Δράμας.

  

          Επιστρέφετε στο μονοπάτι και συνεχίζετε την καθοδική σας πορεία για άλλα 15 λεπτά περίπου. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε κοντά στον προορισμό σας, όταν θα συναντήσετε ένα ξύλινο γεφυράκι (υψόμετρο 865 μέτρων), πολλά τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου (το οποίο χτίστηκε στη μνήμη του Τηλέμαχου Σαμουρίδη, ενός από τους πρώτους ανθρώπους που ανέδειξαν το μονοπάτι και τον καταρράκτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980). 

 

          Απομένουν μόλις 60 μέτρα (5 λεπτά) ανηφόρας για το "μπαλκονάκι", από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε τον καταρράκτη σε υψόμετρο 885 μέτρων... Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ύψος 40 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ποσότητα και τον όγκο τρεχούμενου νερού.

          Όσες φωτογραφίες και να βγάλετε, όση ώρα και να καθίσετε να τον απολαύσετε, ποτέ δεν είναι αρκετά, για να σας ικανοποιήσουν. Κάθε φορά προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις. 

  

          Όταν "χορτάσετε" λοιπόν το μοναδικό αυτό θέαμα, έρχεται η ώρα της επιστροφής. Δύο πράγματα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

- Δεν πρέπει να αγχώνεστε για την ανηφόρα της επιστροφής, γιατί έτσι κι αλλιώς κατεβαίνατε σιγά σιγά και με τον ίδιο περίπου ρυθμό θα ανέβετε κιόλας. Αν θέλετε υπολογίστε κανένα δεκάλεπτο παραπάνω για στάσεις, και επιπλέον αν κρατήσετε τον χρόνο καθόδου, υπολογίστε κανένα τέταρτο περισσότερο για την άνοδο. Συμβουλευτείτε κιόλας την ενότητα "Χρήσιμες Συμβουλές πριν και κατά την διάρκεια της πεζοπορίας σε μονοπάτι" για πιο σίγουρα αποτελέσματα.

- Επίσης όταν φτάσετε στο σπιτάκι, πρέπει να προσέξετε να ακολουθήσετε την αριστερή διαδρομή προς "πάρκινγκ", για να ξαναβγείτε στο σωστό μονοπάτι που θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε στη βάση σας, να φτάσετε δηλαδή στο αυτοκίνητό σας.         

 

          Συμπερασματικά λοιπόν, ισχύουν τα εξής: Πρόκειται για ένα μονοπάτι 4 χιλιομέτρων, το οποίο με το χωματόδρομο μαζί γίνεται 8 χιλιόμετρα και 400 μέτρα, με υψομετρική διαφορά 315 μέτρα. Για την επιστροφή είναι αναγκαίο να δώσετε μεγάλη προσοχή στα πράγματα που πρέπει να έχετε στο σακίδιό σας και στο να είστε όσο γίνεται πιο ελαφριά ντυμένοι, γιατί πολλά ρούχα προκαλούν εφίδρωση και επομένως για να αναπληρώσετε τα χαμένα σας υγρά, θα πρέπει να προχωρήσετε σε όσο γίνεται πιο συχνή ενυδάτωση.